Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /usr/share/nginx/sites/gidipgormelicom/wp-includes/functions.php on line 5865
İngiltere'de İş Arama ve Bulma

İngiltere'de Yeni Hayatım

İngiltere’de İş Arama ve Bulma
İngiltere’de İş Arama ve Bulma

İngiltere’de İş Arama ve Bulma

Bir iki hafta sonra İngiltere’ye taşınalı iki yıl olacak. Artık İngiltere’de İş Arama ve Bulma konusunda yazı yazabilecek kadar yeterli deneyime sahip olduğumu düşünüyorum. Hangi vize türüyle burada olursanız olun ya da hangi iş kolunda çalışırsanız çalışın sizi en çok zorlayacak konulardan biri bu olacak. Bu yazımda size kendi deneyimlerimden ve iş arama, bulma taktiklerimden bahsedeceğim.

Öncelikle kendimden ve taşındığımız zamanki durumumuzdan bahsedeyim. Millet olarak en büyük sorunumuz olan İngilizce ile benim de başım dertteydi. Az buçuk bildiğim İngilizce, tamamen Hollywood filmlerinden ve dizilerden beslendiği için İngiliz aksanıyla karşılaşınca tamamen sıfırlandı. 3 ay boyunca özel ders alarak bu eksiği kapatmaya çalıştım. Hala harika bir İngilizcem yok fakat çalışırken sorun yaşamayacağım boyuta geldi sonunda. Sonrasında iş arama sürecine başladım.

İş Dünyasının Facebook’u Linkedin!

Türkiye’deyken, kurumsal bir firmada sabah 9 akşam 5 çalışırken Linkedin çok da umrumda değildi açıkçası. İçeriği doldurulmamış, sadece çalıştığım firmaların yazılı olduğu bir Linkedin profilim vardı. Buraya geldiğimde farkettim ki insanlarla tanışmanın en etkili yollarından biri de Linkedin. Öncelikle Türkçe olan profilimi İngilizce’ye çevirdim. Yazım yanlışları ya da gramer hataları yapmamak için, yaptıysam da düzeltmesi için özel ders aldığım kişiden yardım aldım. Önceleri çalıştığım yeri ve ünvanımı yazıp geçerken, bu sefer profilime yaptığım işin detaylarını, o görevdeki sorumluluklarımı da etkiledim. Sonrasında benimle aynı alanda çalışan kişileri ve işe alım görevlilerini ekledim. Linkedin’de  varlık gösterebilmek uzun zaman alan bir uğraş. Zamanla profilimi ziyaret eden firma ve kişilerin sayısı arttı. Dil yeterliliği olarak da kendime güvenmeye başlayınca iş başvurularına başladım. Aynı zamanda ilgilendiğim görevler için iş uyarıları kurdum. Eğer o gün siteye “Video editor” arandığı belirtilen bir iş ilanı girildiyse gün sonunda düzenli olarak telefonuma uyarı geliyor, şu firmalar Video Editor arıyor diye. Oldukça faydalı bir özelliği sitenin.

Cover Letter Gerçeği

Ülkemizde pek önem görmeyen Cover Letter yani, o işi neden istediğinizi, o işe neler katabileceğinizi anlatan ön yazı burada çok büyük öneme sahip. İyi bir Cover Letter ile CV’niz ve iş deneyiminiz o işe birebir uygun gibi görünmese de kabul edilme şansınızı arttırabilirsiniz. Aynı şekilde CV formatı da burada çok önemli. Ülkemizde fotoğrafsız CV’ler ilk bakışta elense de burada CV’ye fotoğraf koyma gerekliliği yok. Hatta fotoğraf koyduğunuz bir CV’ye fotoğrafa ihtiyacımız yok diye dönüş bile alabilirsiniz. Tabii firmalar CV’nizi aldıktan sonra genellikle Linkedin profilinizi de açıp bakıyorlar. Fakat yaş, medeni durum ve fotoğraf burada özgeçmişlerde zorunlu değil. Eğer CV yazma konusunda çok iyi değilseniz ya da hayatınızda hiç Cover Letter yazmamış biri olarak ne yazacağınızı bilemiyorsanız size bu konuda hizmet veren bir sürü firma var. Ben Cover Letter konusunda Purple CV firmasından destek aldım. Göndereceğiniz firmanın bilgilerini, iş başvurusu yapmanız için uygun olan iş ilanlarından birkaç tanesini ve CV’nizi onlara gönderiyorsunuz. 1 gün içerisinde size o iş alanına özel olarak hazırlanmış Cover Letter’ınızı gönderiyorlar.

Nerede İş Aramalı?

Nasıl ıiş aradığınız kadar nerede, hangi platformlarda iş aradığınız da çok önemli. Burada yeni olduğumuz için ben alanımla ilgili iş bulabileceğim websitelerini Google vasıtasıyla uzun araştırmalar sonucunda bulabildim. İş ararken kullandığım sitelerin başında tabii ki ilk olarak Linkedin var. Ona ek olarak İngiltere’de hizmet veren firmalarda iş bulabilmek için kullanabileceğiniz siteler şöyle:

Indeed

Monster

Reed

Jobsite

CV Library

Yukarıda saydığım bu siteler her alanda iş arayanlar için genel hizmet veren siteler. Bazı siteler ise sadece sizin çalıştığınız alan ile ilgili olarak iş ilanları paylaşıyor olabilir. Bildiğim kadarıyla özellikle IT alanında çalışanlar için iş ilanları yayınlayan websiteleri mevcut. Eğer benim gibi TV-Medya alanında çalışıyorsanız kolaylıkla kendinize uygun işler bulabileceğiniz siteler şunlar:

Mandy

Searchlight

Talent Manager

Mediargh

Umarım iş arama ve bulma sürecinde yaptıklarım sizin de bu zorlu süreçte işinize yarar ve süreci hızlandırır. Bunun haricinde İngiltere’de çalışma ve yaşama ile ilgili sorularınız varsa bu yazı altında paylaşabilirsiniz. Vakit bulduğum ilk anda sorularınızı yanıtmaya çalışacağım.

Esra Ersal Administrator

Geziyorum görüyorum paylaşıyorum. Takipte kalın :)

Leave a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.