Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /usr/share/nginx/sites/gidipgormelicom/wp-includes/functions.php on line 5865
Ankara Anlaşması Nedir? Kimler Başvurabilir ve Nasıl?

İngiltere'de Yeni Hayatım

Ankara Anlaşması Nedir? Kimler Başvurabilir ve Nasıl?
Ankara Anlaşması Nedir? Kimler Başvurabilir ve Nasıl?

Ankara Anlaşması Nedir? Kimler Başvurabilir ve Nasıl?

İlk yazıdan sonra genel olarak sık sorulan soruları toparladım ve bu kısmı sadece Ankara Anlaşması’na ayırdım. Bu yazıda çok merak ettiğiniz Ankara Anlaşması Nedir? Kimler Başvurabilir ve Nasıl? sorularının yanı sıra bildiğim kadarıyla detaylarından da bahsedeceğim.

Ankara Anlaşması Nedir? Kimler Başvurabilir ve Nasıl?

Öncelikle belirtmeliyim ki ben bu konuda uzman değilim, sadece başvuru sürecinde ve öncesinde araştırdım konuyu ve bildiklerimi paylaşmak için bu yazıyı yazıyorum. Eğer ciddi olarak bu vizeye başvurmak istiyorsanız en azından bir danışmanla ya da bu konuda çalışan bir avukatla ön görüşme yapmanızı öneririm. İş durumunuza, maddi durumunuza ya da deneyimlerine bağlı olarak size doğru şekilde yönlendirme yapacak kişiler onlar.

Ankara Anlaşması İle İlgili Merak Edilen Sorular ve Cevaplarım

  • Bu vize türüne neden bu kadar yabancıyız?

Bir vize türünün sır gibi gizlenme olayı mümkün değil tabii ki. Bu vizeden haberdar olmama nedeniniz ilk olarak, size başka bir ülkede yaşama imkanı sunacak koşulları yeterince araştırmamanız olabilir. Sonrasında muhtemelen Ankara anlaşmasıyla ilgili yanlış bilgiler geliyordur. Öyle ki bu vizeyle burada olduğumu söylememe rağmen bazı insanlar hala yok öyle bir vize diyor 🙂

  • Vize başvurusunu nereden yaptınız ve neden orayı tercih ettiniz?

Biz vize başvurumuzu İstanbul’dan yaptık ve yanlış hatırlamıyorsam 8 iş gününde sonuçlandı. Türkiye başvurularda İngiltere’den yapılanlara göre red ihtimalinin daha yüksek olduğu söylense de biz dosyamıza güvendiğimiz için Türkiye’den başvurmak istedik. Türkiye’den başvurmamızın bir diğer nedeni de İngiltere’den yapılan başvuruların sonuçlanmasının ortalama 5-6 ay sürmesi. Bu süre zarfında turist vizesiyle orada bulunacağımız için çalışamayacak ve birikimimizi harcamak zorunda kalacaktık. Oysa Türkiye’den başvuru yaptığımızda çalışıp birikim yapmaya devam edebilirdik. Bir de İngiltere’den başvurduğumuzda yaklaşık 6 aylık bekleme süresini ve o süre zarfında eş olarak yapacağımız harcamaları düşünerek Türkiye’den başvurmanın daha mantıklı olduğuna karar verdik. Bu nedenle başvuruyu İstanbul’da Profilo Avm içerisindeki İngiltere Vize Başvuru Merkezinden yaptık.

  • Hangi iş alanında başvurdunuz ve hangi iş alanlarında başvurulabilir?

Ben 2004 senesinden beri medya sektöründe çalışıyorum ve video editörüm. Ankara anlaşmasına da post prodüksiyon firması kurma amacıyla başvurdum. Bildiğim kadarıyla her iş alanında başvuru yapabilirsiniz. Burada önemli olan şey o konuda kanıtlanabilir bir eğitiminiz, iş deneyiminiz ve yeterliliğinizin olması. Yani ben video editörken ve tüm iş hayatım, deneyimim bunun üzerineyken ben İngiltere’ye gidip terzilik yapacağım diyemem. Bu konuda deneyimim, tecrübem olması gerekir diye biliyorum vizenin olumlu olması için. Bu konuda uzman değilim sadece araştırıp öğrendiğim kadarıyla yazıyorum. Eğer böyle bir durumunuz varsa mutlaka bir danışmana ulaşmanızı öneririm.

  • Eğitim durumu çok etkili mi? Doktora ya da yüksek lisans sahibi olmamız gerekiyor mu?

Eğitim durumunuz yukarıda saydığım iş alanınızda geçmiş oluşturmak amacıyla etkili olabilir, fakat yüksek lisans ya da doktora gibi ciddi eğitim seviyeleri şart değil. Ben şahsen kendi adıma konuşacak olursak lisans mezunuyum, yüksek lisans ya da doktora yapmadım.

  • Başvuruda bir sermaye alt sınırı var mı?

Bu vize hakkında en yanlış bilinen konulardan biri bence bu. Daha önce başka bir yazımda Parayla Vatandaşlık Veren Ülkeler başlığında paylaştığım yatırımcı vizesiyle çok sık karıştırılıyor. Ankara anlaşması başvurusunda bir sermaye alt sınırı var. Sermayenizin işinizin gerektirdiği kadar olması yeterli. Aynı zamanda iş bulabileceğiniz makul sürede yaşamınızı devam ettirebileceğiniz kadar da kişisel harcamalarınız için ayırdığınız bir bütçeniz olmalı. Ve burada en önemli konulardan biri bu paranın kaynağının kanıtlanabilir olması şart. Yani hesabınızdaki bu parayı nereden buldunuz, ne karşılığında bu paraya sahip oldunuz kanıtlayabiliyor olmanız gerekli. Örneğin bizim dosyamızda, evimizi satmıştık ve evin satışında tapu müdürlüğünün verdiği belgeyi de koymuştuk. Bu parayı nasıl elde ettiyseniz bunu kanıtlamak zorundasınız. Kanıtlayamamanız halinde vize reddi çok olası.

  • Başvuru için hangi evraklar gerekli?

Öncelikle sahip olmanız gereken ilk şey iş planı. Biz iş planı hazırlama zahmetine girmek istemediğimiz için (çünkü yoğun şekilde çalışıyorduk) danışmanla çalıştık ve sonuca bakınca da iyi ki böyle yapmışız diyorum. Kendi şahsi iş planımı paylaşamam ama örnek isteyen olursa postun altına yorum bırakırsa iletirim. En önemli kısmı olan iş planının yanı sıra, 2 fotoğraf, pasaportunuz, son 6 aylık banka ekstreleriniz, iş deneyiminizi gösteren çalıştığınız kurumlardan ya da yöneticilerinizden aldığınız referans mektupları, İngiltere’de olup eğer vizeyi alırsanız sizinle çalışmak isteyebileceklerini iletmiş olan potansiyel müşteri mektupları, sahip olduğunuz diploma ve sertifikalar, varsa eğer İngilizce düzeyinizi gösteren dil sertifikaları, kuracağınız işe dair tasarlanmış kartvizitler, varsa websitesinin ekran dökümleri, üzerinize kayıtlı varsa ev tapuları ya da araç ruhsatları, oraya gittiğinizde kiralayabileceğiniz yapıdaki örnek dairelerin ekran görüntüleri. Bunlara ek olarak eğer evliyseniz evlilik cüzdanınız ve eşinizin eğitimini, iş deneyimlerini vs gösteren belgeleri de eklemeniz gerekir.

  • İş planı için profesyonel destek şart mı?

Bu tamamen sizin tercihinize göre değişir. Eğer iş planı hazırlama konusunda deneyimliyseniz, ingilizce düzeyiniz iyiyse, hata yapmaktan korkmuyorsanız ve boş vaktiniz varsa tabii ki profesyonel destek almak zorunda değilsiniz. Kişisel olarak söylemeliyim ki biz iş planının ne kadar kapsamlı olduğunu görünce iyi ki danışmanla çalışmışız dedik çünkü red almak yeniden bu süreci yaşamak istemiyorduk. Dediğim gibi vaktiniz, sabrınız ve konuyla ilgili bilginiz varsa iş planınızı kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

  • Vize başvuru ücreti ne kadar?

Vizenin bir başvuru ücreti yok. Başvuru ücretsiz yani. Danışman ya da avukata iş planı ve dosyanızı hazırlatmak isterseniz onlara ödeme yapmanız gerekiyor. Bu ücret de danışmandan danışmana, avukattan avukata göre farklılık gösteriyor.

  • Eşler bu vizeden nasıl yararlanıyor?

Biz Türkiye’den vizeye başvurmaya karar verdiğimizde henüz evli değildik ve aynı evde yaklaşık 1,5 senedir birlikte yaşıyorduk. Vizeye partnerinizle başvurabilmeniz ya da partnerinizin sizin vizenize eklenebilmesi için resmi olarak en az 2 yıldır aynı evde, birlikte yaşadığınızı ispat etmeniz gerekiyor, ikametgah kaydı ile. Biz henüz 1,5 yıldır birlikte yaşadığımız için bu şarta uymuyorduk. Bu durumda evlilik planımızı biraz öne çekerek evlendik. Böylece eşim de benim vizeme dependant olarak eklenmiş oldu. Eşler bu vizede en şanslı taraf. Sizin vizenize bağlı olarak gelmelerine rağmen sizinki kadar sıkı şartlara sahip değiller. Siz sadece kendi işinizi yapabilirken, başka bir yerde bordrolu yani Türkiye’deki karşılığıyla kadrolu çalışamazken onlar istedikleri yerde permanent olarak çalışabilirler. Vize uzatmalarına eşiniz ya da çocuklarınız da sizinle birlikte başvurur ve olur da sizin vizeniz iptal olursa onlarınki de iptal olur.

  • Ankara anlaşması ile İngiliz pasaportu sahibi olabilir miyim?

Evet olabilirsiniz. Ankara anlaşmasının ilk başvurusunda tarafınıza 1 yıllık oturma izni verilir. Yılın dolmasına 1-2 ay kala evraklarınızı toplar uzatma için başvuru yaparsanız. Başvuru sonucunuza göre yeniden 1 yıl ya da 3 yıllık oturum daha verilir. Toplam 4 yıl Ankara anlaşması ile ülkede kaldıktan sonra sınırsız oturum hakkına başvurur sonrasında 5. yılınızı doldurduğunuzda ise vatandaşlığa hak kazanabilirsiniz.

Konuyla ilgili tarafıma sorulan sorular bunlardı. Eğer unuttuğum ya da aklınıza takılan başka bir soru olursa lütfen bu postun altına yazın. Vakit bulduğum en kısa sürede sorularınıza dönüş yapacağım. Londra’da Yeni Bir Hayat temalı yazılarım devam edecek.

Esra Ersal Administrator

Geziyorum görüyorum paylaşıyorum. Takipte kalın :)

26 comments

  • Merve Taşçıoğlu Posted on 7 Haziran 2017 at 17:41 Reply

    Merhaba Esra hanım,
    Bilgilendirme yazınız için teşekkürler. Danışman masrafları ortalama olarak ne kadar tutmakta acaba ?

    • Esra Ersal Posted on 7 Haziran 2017 at 21:03 Reply

      Merhaba. Bu tamamen değişen bir ücret. 500 pound ücret alan danışmanlar da var, 4 bin pound alanlarda. Biz ne kadar ödedik diye soruyorsanız 2 bin pound ödemiştik.

  • Seda Yıldız Posted on 8 Haziran 2017 at 08:47 Reply

    Esra Hanım Merhaba,

    Ben IT sektöründe 10 yıllık kariyeri olan biri olarak Ankara Anlaşmasına başvuru aşamasındayım. İş planını kendim oluşturuyorum. Paylaşabileceğiniz iş planı örneklerini iletmeniz mümkün müdür? Yardımınız için şimdiden teşekkürler :).

    • Esra Ersal Posted on 8 Haziran 2017 at 08:50 Reply

      Merhaba
      İletişim panelinden mail adresinizi iletirseniz mailinize gönderebilirim.Teşekkürler

  • Ünalllllllll Posted on 10 Haziran 2017 at 12:14 Reply

    Esra hanım merhaba
    Burada yazamayacağım bazı ayrıntılardan dolayı rica etsem mail üzerinden ulaşabilirmisiniz tşklr

  • ugur ahmet cerman Posted on 14 Haziran 2017 at 14:05 Reply

    esra hnm nice giden böyle bi zahmete girmedi ama siz iyi niyetle ugrastiniz ve okuduk, tesekkurler. sizden eger mumkunse bahsettiginiz ornek 1isplanini ahahmetah@hotmail adresime inceleme icin gondermenizi rica ederim. gida catering isi yaptigim icin uk hijyen sartlarinin cok zor oldugundan x2 kat daha fazla ugrasmak gerekecek galiba.

  • deniz deniz Posted on 5 Eylül 2017 at 09:23 Reply

    Merhababa,
    bilgilendirirci yazı için çok teşekkürler. Ben de iş planınızı rica edebilir miyim, ve hazırlıkta altından kalkamazsam diye danışmanlık firmanızın bilgilerinide alabilir miyim. Forma mailimi bıraktım.
    Teşekkürler şimdiden…

    • Esra Ersal Posted on 5 Eylül 2017 at 12:28 Reply

      Merhaba
      Mailinize bilgileri göndereceğim.
      Teşekkürler

  • Mustafa Akıncı Posted on 6 Eylül 2017 at 15:00 Reply

    Esra Hanım Merhaba,

    Süt mamülleri sektöründe 28 yıllık tecrübem var, çeşitli firmalarda üretim mühendisi olarak görev yaptım, 49 yaşındayım, yaş başvuru için bir sorun olur mu? Ankara Anlaşmasına başvuru yapmayı düşünüyorum, hangi danışman/ firma uygundur? İş planını kendim oluşturuyorum. Paylaşabileceğiniz iş planı örneklerini iletmeniz mümkün müdür? Yardımınız için şimdiden teşekkürler. Bu konuda elinizde olan bana faydalı olacak belge/ bilgileri mail adresime gönderirseniz çok sevinirim.. .Mail adresim : akincimustafa@yahoo.com

    • Esra Ersal Posted on 6 Eylül 2017 at 22:20 Reply

      Merhaba
      Yaşınızın sorun olacağını sanmıyorum. Sonuçta bu vizeyi alabilmeniz için 18 yaş üstü olmanız kafi. Danışman ve iş planı örneğini mail adresinize göndereceğim.
      Teşekkürler

  • emre koroglu Posted on 6 Eylül 2017 at 15:28 Reply

    Merhaba Esra Hanım,
    IT sektörü üzerine başvuru yapmayı düşünüyorum. iş planı ve mevcut calıstıgımız şirketlerden alcagamız referans mektupları ile ilgili örnek varsa elinizde paylaşırmısınız lütfen.
    Teşekkür ederim

    • Esra Ersal Posted on 6 Eylül 2017 at 22:23 Reply

      Merhaba
      İş planı ve danışmanı olduğum firmayı tarafınıza ilettim. Referans mektubu çalıştığınız firmaya göre ve statünüze göre değişkendir. Genel hatlarıyla şu kişiyle şu kadar süredir çalışıyoruz. Kendisinden memnunuz şöyle iyidir böyle iyidir konulu mektuplar referans mektupları. İnternette bir çok örneğini bulabilirsiniz. Teşekkürler

  • Fırat Cengiz Posted on 6 Eylül 2017 at 23:15 Reply

    Merhaba,
    Eşim ile Ankara Anlaşmasına başvuru aşamasındayız. İş planını kendim oluşturuyorum.Türkiye’den başvuru yapmayı düşündüğümüz için paylaşabileceğiniz iş planı örneklerini ve çalıştığınız danışmanı iletmeniz mümkün müdür? Ayrıca sormak istediğim tüm süreci Profilo avm’de ki tlscontact’tan mı yürütüyoruz konsoloslukla değil galiba.Yardımınız için şimdiden teşekkürler

    • Esra Ersal Posted on 6 Eylül 2017 at 23:22 Reply

      Merhaba
      Evet başvuru dosyanızı, başvuru sahibi ve dependantları birlikte olmak üzere Profilo Avm Tlscontact’den yapıyorsunuz. Mailinize iş planı ve çalıştığım danışmanlık firmasını iletiyorum.
      Teşekkürler

  • Eren AKSOY Posted on 13 Eylül 2017 at 19:02 Reply

    Esra Hanım Merhaba,
    Kendi işimiz için iş planı kurmaya çalışıyorum. Birinci sorum aynı işi yaptığım kişi kardeşim. Onunla birlikte iş planı oluşturup ortak olabilir miyiz? Bu konuda danışman bilgisi ve iş planı örneği ile öğrenmemiz konusunda yardım edebilir misiniz?
    Bir de evlilik olmamasının vize için dezavantajları var mıdır?. Mesleki açıdan belgelerimiz mevcuttur.
    İletişim eren.aksoy01@gmail.com

    • Esra Ersal Posted on 13 Eylül 2017 at 20:27 Reply

      Merhaba
      Ortaklık konusunda net bir bilgim yok fakat bir forumda başvuran kişinin %50 hisseden fazlasına sahip olması gerekir gibi bir şey okumuştum.
      Diğer yandan yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak için şunu söylemem gerek, kardeşiniz dependent’ınız olamaz eğer sorunuz buysa. Ancak eşiniz ya da en az 2 senedir aynı evde yaşadığınızı kanıtlayabileceğiniz partneriniz size bağlı olarak bu vize türünden yararlanabilir.

  • hazal orta Posted on 14 Eylül 2017 at 10:02 Reply

    Esra hanım merhaba,
    Öncelikle bilgilendirici yazınız için çok teşekkür ederim.
    Danışman ve iş planı örneğini bana da gönderebilir misiniz?

    • Esra Ersal Posted on 18 Eylül 2017 at 15:34 Reply

      Merhaba
      Tabii ki mail göndereceğim birazdan.
      Teşekkürler

  • Ahmet Zorlutuna Posted on 6 Ekim 2017 at 14:20 Reply

    Esra Hanım,
    Çok teşekkürler , paylaşımlarınız çok yararlı.
    Başvuru öncesi hazırlık ve kurgulama aşamasındayım. Aklıma takılan iki soru var cevaplayabilirseniz, çok yararı olacak:
    – Gittiğinizde, vizede kuracağınızı belirttiğiniz işi mi yapmak zorundasınız?
    – Kurmuş olduğunuz işin başarılı olma kıstası nedir? Eğer başarılı olmazsa vize yenilenmiyor mu?

    Şİmdiden teşekkürler, selamlar.

    • Esra Ersal Posted on 6 Ekim 2017 at 17:03 Reply

      Merhaba
      Ben başvurduğum işi yapıyorum ve bildiğim kadarıyla da başvurduğunuz işi yapmalısınız en azından ilk bir yıl. Sonrasında daha iyi bir fırsat bulursanız işinizi değiştirebilirsiniz. Başarılı olma kıstası demeyelim ama sonuçta vergi ödemek zorundasınız devlete. Vergi ödememeniz halinde başarısız olmuş ve iş planınızdaki vaad ettiğiniz kazancı tutturamamış olursunuz.

      Teşekkürler

  • Ozan Etgu - Posted on 17 Ekim 2017 at 14:29 Reply

    Merhaba Esra Hanım,

    iş planını bende kendim hazırlamak istiyorum ve iş planı örneğini benimle de paylaşabilirseniz çok sevinirim ve tabii ki danışmanlık bilgilerini de iletebilirseniz çok sevinirim.
    şimdiden çok teşekkür ediyorum saygılar diliyorum

  • İhsan Bosum Posted on 24 Ekim 2017 at 21:06 Reply

    Bilgilendirme için teşekkürler. Örnek iş planını bana da gönderirseniz memnun olurum.
    ihsanbosum@gmail.com

  • Aygul Hıdırlar Posted on 29 Ekim 2017 at 18:49 Reply

    Merhaba
    Öncelikle cok teşekkür ederiz. Biz de esim ve oğlumla birlikte basvurmayi planlıyoruz. Örnek is planınızi mail atabilirseniz çok mutlu olurum.
    aygulhidirlar@gmail.com

  • yssemin kekec Posted on 24 Aralık 2017 at 16:12 Reply

    merhaba ben esim ve iki çocuğumla bu anlaşmayı yapıp oraya yerleşmek istiyoruz . esimin daha once aile ziyareti vize başvurusu reddedildi ayni zamanda benimkide. bu şartlarda oraya yatırım yaparken ışletmeci ben sponsorum da esim olabilir mi . onceki redden dolayi acikcasi tekrar red almak istemiyoruz. bunun icin nasil bir yol izlemeliyiz .

  • Muzaffer müren Posted on 21 Ocak 2018 at 20:59 Reply

    Merhabalar Esra hanım. öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim. iş planı ve diğer detayları mail adresime gönderebilir misiniz? murenmuzaffer@gmail.com

  • özgür özal Posted on 24 Şubat 2020 at 21:12 Reply

    Merhaba Esra Hanım; açıklayıcı bilgileriniz için teşekkürler. Ben bir mimar olarak bu antlaşmadan yararlanmak istiyorum. Danışman şirket konusunda kararsızım, rica etsem örnek iş planını ve memnun kaldıysanız sizin çalıştığınız danışmanlık firması bilgilerini bana da iletebilir misiniz? şimdiden teşekkür ederim.

Leave a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.